Vijesti

Pročitajte najnovije vijesti iz našeg odvjetničkog društva, zakonodavstva i Hrvatske.

„JUNCKEROV PLAN” PREMAŠIO POČETNA OČEKIVANJA

Plan ulaganja za Europu, poznat i kao Junckerov plan, Europska komisija pokrenula je u studenom 2014. godine kako bi pomogla europskom gospodarskom oporavku i poboljšala investicijsko i financijsko okruženje na području Europe. Inicijativa je premašila očekivanja i mobilizirala ulaganja od 360 milijardi eura – uglavnom iz privatnog sektora. Junckerov plan napravio je uspješne promjene poticanjem mjera za povećanje regulatorne predvidljivosti i uklanjanjem zapreka za ulaganja u Europi, te poticanjem privatnih ulaganja i ciljanjem na ulaganja koja zadovoljavaju potrebe gospodarstva. Ključna mjera Junckerovog plana koju je pokrenula EIB grupa (Europska investicijska banka) je EFSU (Europski fond za strateška ulaganja). Novi fond, InvestEU strukturna je reforma u proračunu Europske unije koja spaja mnoštvo programa financiranja u jedinstvenu strukturu za daljnje poticanje radnih mjesta, inovativnosti i vještina u Europi. Cilj ove reforme je, nadograđujući se na uspjeh EFSU-a, mobiliziranje dodatnih 650 milijardi eura ulaganja.

 

U okviru hrvatskog gospodarstva, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) odigrala je ulogu u provedbi Junckerovog plana, uglavnom mjerama poput uspostavljanja Hrvatskog portala projekata ulaganja, kreiranjem novih financijskih proizvoda sukladno potrebama hrvatskog gospodarstva i identifikacijom ekonomski i tehnički održivih projekata u ključnim sektorima – posebno u inovativnim, ekološki osviještenim i društvenim područjima koja su predložena za financiranje u okviru EFSU-a.

Copyright © All rights reserved Legal notice

Ovo web-mjesto koristi osnovne kolačiće koji omogućavaju poboljšanje njegovih značajki i sadržaja te analizu njegove upotrebe. Klikom na prihvati slažete se s navedenim.
Politika privatnosti

Privacy Preference Center

Close